اوتیسم  ( ( Autismنوعی اختلال رشدی است كه با رفتارهای ارتباطی ، كلامی غیر طبیعی مشخص می شود . علائم این اختلال در سال های اول عمر بروز می كندو علت اصلی آن ناشناخته است. این اختلال در پسران شایع تر از دختران است. وضعیت اقتصادی ، اجتماعی ، سبك زندگی و سطح تحصیلات والدین نقشی در بروز اوتیسم ندارد. این اختلال بر رشد طبیعی مغز در حیطه تعاملات اجتماعی و مهارت های ارتباطی تأثیر می گذارد. كودكان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم در ارتباطات كلامی و غیر كلامی ، تعاملات اجتماعی و فعالیت های مربوط به بازی، مشكل دارند. این اختلال ارتباط با دیگران و دنیای خارج را برای آنان دشوار می سازد . در بعضی موارد رفتارهای خود آزارانه و پرخاشگری  نیز دیده می شود. در این افراد حركات تكراری ( دست زدن ، پریدن ) پاسخ های غیر معمول به افراد ، دلبستگی به اشیا و یا مقاومت در مقابل تغییر نیز دیده می شود و ممكن است در حواس پنجگانه ( بینایی ، شنوایی ، لامسه ، بویایی و چشایی )  نیز حساسیت های غیر معمول نشان دهند. هسته مركزی اختلال در اوتیسم ، اختلال در ارتباط است.

50 % از كودكان اوتیستیك قادر نیستند از زبان به عنوان وسیله اصلی برقراری ارتباط با سایرین استفاده نمایند. عدم به كار بردن ضمیر “من”  از ویژگی های كلامی این كودكان است. از مسائل دیگر تكلمی، تكرار كلمات و جملات اطرافیان است.

 

علت اوتیسم چیست؟

اوتیسم یك ناتوانی طولانی مدت است كه منجر به اختلال عملكرد عصبی – روانی در فرد می شود. گر چه به نظر می رسد كه اوتیسم عارضه نادری است اما اطلاعات اخیر گویای آن است كه شیوع اوتیسم حتی تا20 مورد در هر10000 تولد زنده می رسد. اوتیسم در پسران3 – 4 برابر بیشتر از دختران دیده می شود. اگر چه علت اصلی آن كاملاً شناخته شده نیست، اما در سال های اخیر تحقیقات و مطالعات بسیاری در این زمینه صورت گرفته است.تحقیقات تأكید زیادی بر منشاء زیست شناختی و عصب شناختی در مغز دارد . در بسیاری از خانواده ها سابقه اوتیسم و یا اختلالات مربوط به آن وجود داشته است كه ریشه ژنتیك را مطرح می كند اگر چه تا به حال ژن خاصی كه مربوط به اوتیسم باشد شناخته نشده است .  پژوهشگران در مورد نقش ژنتیك در علت شناسی اوتیسم اختلاف نظر دارند و عده ای از آنها تركیب چندین ژن را به عنوان علت اختلال مطرح می كنند . چندین نظریه درباره اوتیسم مطرح شده كه هیچیك به طور دقیق اثبات نشده است.

اوتیسم یك بیماری روانی نیست

؛كودكان مبتلا به اوتیسم كودكان سركشی نیستند كه خود رفتارهایشان را انتخاب كرده باشند. اوتیسم به دلیل داشتن والدین بد ایجاد نمی گردد، به علاوه هیچ عامل روان شناختی خاصی در خصوص تأخیر رشد كودك شناخته نشده است.

علائم اختلال طیف اوتیسم چیست ؟

?#ملاكهاي_تشخيصي_اختلال_طیف_اوتیسم?

?معيار A:
کمبودهای مداوم در ارتباط اجتماعی و تعامل اجتماعی در موقعیت های متعدد، به صورتی که توسط موارد زیر، در حال حاضر یا بنا بر سابقه آشکار میشنود (مثال ها روشنگر هستند نه فراگیر، به متن مراجعه کنید):
١.? کمبودهایی که در رابطه متقابل اجتماعی- هیجانی که برای مثال از نزدیکی اجتماعی نابهنجار و ناتوانی در گفتگوی متقابل عادی، تا کاهش تقسیم کردن تمایلات، هیجانات، یا عاطفه، تا ناتوانی در شروع کردن تعامل های اجتماعی یا پاسخ دادن به آنها گسترش داراند.
٢.? کمبودهایی در رفتارهای ارتباطی غیر کلامی که برای تعامل اجتماعی مورد استفاده قرار میگیرند و برای مثال از ارتباط کلامی و غیر کلامی که انسجام نامناسب دارد، تا نابهنجاری هاای در تماس چشمی و زبان بدان یا کمبودهایی در درک کردن حرکات ایما و اشاره و به کار بردن آنها، تا فقدان کامل جلوه های صورت و ارتباط غیرکلامی گسترش دارند.
٣.? کمبودهایی در برقرار کردن، حفظ کردن، و درک کردن روابط، که برای مثال از مشکلات تنظیم کردن رفتار برای مناسب بودن با موقعیت های اجتماعی مختلف، تا مشکلاتی در تقسیم کردن بازی خیالی یا دوست یابی، تا فقدان علاقه به همسالان، گسترش دارند.

?معيار B:
الگوهای رفتار، یاتمایلات، یا فعالیت های محدود، تکراری به صورتی که با حداقل دو مورد زیر، در حال حاضر یا بنا بر سابقه، آشکار میشود (مثال ها روشنگر هستند، نه فراگیر):
١.? جنبش های حرکتی، استفاده از اشیا، یا گفتار تکراری (مثل حرکات قلبی ساده، به صاف کردن اسباب بازی ها، پژواک گویی، عبارت های شخصی)
٢.? اصرار بر یکنواختی، چسبیده انعطاف ناپذیر به روال های عادی، یا الگوهای رفتار کلامی یا غیرکلامی تشریفاتی (مثل ناراحتی شدید از تغییرات جزیی، مشکلاتی در رابطه با نقل و انتقالات، الگوهای تفکر خشک، تشریفات خوشامدگویی، نیاز به رفتن از مسیری یکسان یا هر روز خوردن غذای یکسان).
٣.? تمایلات بسیار محدود و ثابت که از نظر شدت یا تمرکز نابهنجار هستند (مثل دلبستگی عمیق یا دلمشغولی به اشیای غیر ادی، تمایلات بیش از حد به محدود یا پایدار).
٤.? واکنش بذری زیاد یا کم به درون داد حسی یا تمایل غیر عادی به جانبه های حسی محیط (مثل بی تفاوتی آشکار به درد/دما ، پاسخ نامطلوب به صداها یا بافتهای خاص، بوییدن یا لمس کردن بیش از حد اشیا، شیفتگی دیداری به نورها یا حرکت).

?معيار C:
نشانه ها باید در اوایل دوره رشد وجود داشته باشند (اما ممکن است تا وقتی ضروریات اجتماعی از توانی های محدود فراتر نباشند، به طور کامل آشکار نشوند، یا امکان دارد طاهبوردهای آموخته شده در سنین بالاتر، آنها را پوشانده باشند.)

?معيار D:
نشانه ها، اختلال قابل ملاحضه بالینی در عملکرد کنونی اجتماعی، شغلی، یا زمینه های مهم دیگر عملکرد ایجاد میکنند.

?معيار E:
این اختلاط با ناتوانی عقلانی (اختلال عقلانی رشدی) یا تاخیری رشدی کلی، بهتر توجیه نمیشوند. ناتوانی عقلانی و اختلال طیف اوتیسم اغلب با هم روی میدهند، برای دادن تشخیص های همزمان اختلال طیف اوتیسم و ناتوانی عقلانی، ارتباط اجتماعی باید پایین تر از سطح مورد انتظار برای رشد کلی باشد.

?علاوه بر سمپتوم هاي اصلي حدود ٨٠ درصد افراد مبتلا به ASD ناتواني ذهني دارند و هوشبهر آنها كمتر از ٧٠ است.
?اما ماهيت نقص هاي ذهني كودكان اوتيستيك و كودكان مبتلا به معلوليت ذهني، متفاوت است.
?كودكان اوتيستيك در آزمون هاي توانايي ديداري-فضايي در مقايسه با آزمون هاي ادراك اجتماعي يا توانايي كلامي معمولا عملكرد “بهتري” دارند.
?بنايراين آنها در يافتن اشياي پنهان شده در يك نقاشي، سر هم كردن اشياي باز شده، و جفت كردن اشياي مربوط به هم در آزمون هاي مختلف(مثلا مكعب ها) بسيار بهتر عمل ميكنند، اما در اكثر موارد افراد مبتلا به اوتيسم در يك كار يا فعاليت خاص بسيار عالي عمل ميكنند(مثلا توانايي محاسبه تاريخ ها، رياضيات يا موسيقي).
✔️نكته:افرادي كه در زمينه هاي مختلف ناتواني ذهني دارند و تنها در يك كار مهارت و تخصص خارق العاده نشان مي دهند، مبتلا به سندرم “ساوانت”(savant syndrome) ناميده ميشوند.( ساوانت در ريشه فرانسوي يعني دانشمند و فردي بسيار مطلع و توانا).
اين افراد ، به عنوان مثال، مي توانند بگويند روز ٢٣ آوريل سال ١٢١٢ ميلادي شنبه بوده است يا جمعه، اما ممكن است نتوانند لباس خود را بپوشند.

 

افراد مبتلا به اوتیسم معمولاً حداقل نصف علائمی را كه در زیر عنوان شده است نشان می دهند . این نشانه ها از خفیف تا شدید متغیر هستند . در موقعیت های كاملاً متفاوت،  رفتارهایی كه با سن كودك تطابق ندارد مشاهده می گردد.·       اصرار به یكسانی داشته و در مقابل تغییر مقاوم هستند.

·       مشكلات شدید تكلمی دارند.

·       در بیان نیازها مشكل دارند و از اشارات و حركات به جای كلمات استفاده می كنند.

·       اغلب از ضمایر استفاده معكوس می كنند ، به جای استفاده از ” من”  از ” تو” استفاده می كنند .

·       كلمات و یا جملات دیگران را تكرار می كنند.

·       خنده و گریه بی دلیل دارند و یا بدون علت مشخص نگران و مضطرب می شوند.

·       قشقرق به پا می كنند و به دلایلی كه برای دیگران آشكار نیست شدیداً پریشان می شوند.

·       قادر نیستند با دیگران رابطه برقرار كنند.

·       دوست ندارند در آغوش گرفته شوند و یا دیگران را در بغل گیرند.

·       تماس چشمی ندارند یا تماس چشمی آنها اندك است.

·       به روش آموزش معمول پاسخ نمی دهند.

·       با اسباب بازی، درست بازی نمی كنند.

·       چرخیدن و تاب خوردن را خیلی دوست دارند.

·       احساس درد كمتر یا بیشتر از حد دارند.

·       از خطرات نمی ترسند.

·       پر تحرك یا كم تحرك هستند.

·       به صحبتها و یا صداها پاسخ نمی دهند به طوری كه به نظر می آید ناشنوا هستند اگر چه حس شنوایی سالم است.

·       70 % كودكان مبتلا به اوتیسم، ناتوانی هوشی دارند.

باورهای غلط درباره اوتیسم:

-1 كودكان مبتلا به اوتیسم هرگز ارتباط چشمی برقرار نمی كنند.

-2 كودكان اوتیستیك نبوغ دارند.

-3 كودكان مبتلا به اوتیسم صحبت نمی كنند.

-4 كودكان اوتیستیك قادر به نشان دادن محبت خود نیستند.

باورهای دیگر :

-1 منظور از پیشرفت این كودكان یعنی این كه كاملاً شفا یابند.

-2 كودكان مبتلا به اوتیسم نمی توانند به دیگران لبخند بزنند.

-3 كودكان اوتیستیك تماس بدنی محبت آمیز برقرار نمی كنند.

ما می دانیم كه این كودكان تحریكات حسی را به گونه ای متفاوت درك می كنند كه موجب اشكال در ابراز محبت و برقراری ارتباط عاطفی در آنها می گردد. اما به هر حال این كودكان می توانند محبت كنند. در صورتی كه این كودكان را باور كنیم قادر به داد و ستد عاطفی با آنها هستیم.
?#دشواري_تشخيص_اختلال_طيف_اوتيسم

?تشخيص اختلال طيف اوتيسم بسيار دشوار است زيرا به صورت انواع ناتواني ها نشان داده مي شود:
?از ناتواني هاي شديد تا ناتوايي هاي بسيار خفيف كه كودكان مبتلا به آنها تقريبا مانند كودكان سالم، مهارت هاي بسيار بالايي دارند، و در نتيجه شناسايي سمپتوم هاي اوتيسم در آنها بسيار دشوار است.
آنچه تشخيص را پيچيده ميسازد اين است كه:
١.? با تغيير سن رفتارهاي اين افراد نيز تغيير ميكند.
٢.? سمپتوم هاي اين اختلال ممكن است با درجات مختلفي از معلوليت ذهني نشان داده شوند.
٣.? اختلالات طيف اوتيسم معمولا با ساير اختلالات كاموربيد(همزمان)، هستند؛ مثلا با ADHD
❄️#دو_عنصر_مهم_در_اوتيسم❄️

⭕️براي مشخص كردن شدت اختلال طيف اوتيسم بايد “ارتباط اجتماعي” و “رفتار محدود-تكراري” را به طور جداگانه طبقه بندي كنيم:

?ارتباط اجتماعي
?سطح ١(خفيف): درمانجو در شروع كردن صحبت و گفتگو با ديگران مشكل دارد يا ممكن به نظر برسد كه، در مقايسه با اكثر مردم علاقه كمتري به صحبت كردن با ديگران دارد.
?سطح ٢(متوسط): هم در ارتباط كلامي و هم در ارتباط غير كلامي نقص هاي قابل توجهي به چشم ميخورد.
?سطح ٣(شديد): به پا پيش گذاشتن هاي ديگران پاسخ اندكي ميدهد و در نتيجه عملكرد درمانجو به شدت محدود ميشود. گفتار محدود است، شايد در حد فقط چند كلمه.

?رفتارهاي محدود-تكراري
?سطح ١(خفيف): تغيير باعث مي شود در حداقل يك زمينه ي فعاليتي بعضي مشكلات بروز كنند.
?سطح ٢(متوسط): از مدت ها قبل مشخص شده است كه فرد در كنار آمدن با تغييرات مشكل دارد و در عملكرد فرد اختلال به وجود مي آورد.
?سطح ٣(شديد): تغيير دادن به روتين فرد به طرز استثنايي دشوار است؛ همه ي زمينه هاي فعاليتي تحت تاثير اين انعطاف ناپذيري رفتاري قرار دارند.
?#علل_فيزيولوژيكي_اختلال_طيف_اوتيسم?

❄️اختلالات كروموزومي: اختلالات طيف اوتيسم با تعدادي از اختلالات كروموزومي، از جمله سندروم X شكننده ارتباط دارند.

❄️عوامل بيوشيميايي: بعضي از تحقيقات درباره كودكان مبتلا به اختلال طيف اوتيسم نشان ميدهند كه سروتونين و دوپامين مغز آنها، كه براي عملكرد صحيح رفتاري، شناختي، و حركتي و نيز براي خلق بسيار مهم هستند، كمتر از حد معمول است.

❄️عوامل جنيني: مشكلات در دوران حاملگي، و هنگام تولد از جمله ابتلاي مادر حامله به سرخجه، وارد شدن داروهايي مثل تاليدوميد و والپروآت به جنين، خونريزي مادر بعد از سه ماه اول حاملگي و ضعف سيستم ايمني بدن مادر در اختلال طيف اوتيسم نقش دارند.

❄️ناهنجاري هاي مغزي: مبتلايان به اوتيسم در دستگاه ليمبيك و مخچه، مشكل دارند. نورون هاي دستگاه ليمبيك كوتاهتر و متراكم تر و دندريت ها نيز كوتاهتر هستند.

?#علل_شناختي_اختلال_طيف_اوتيسم?

?١.?نقص در عملكرد اجرايي: افراد مبتلا به اختلال طيف اوتيسم در آزمون هاي عملكرد اجرايي(فراشناخت، خود-تنظيمي) معمولا نمرات پايين به دست مي آورند، و اين موضوع نشان مي دهد كه آنها در حل مساله ، برنامه ريزي ، پيشقدم شدن، سازمان دهي، نظارت و بازداري از رفتارهاي پيچيده ، مشكل دارند.
?نقص در عملكرد اجرايي در بزرگسالان ، نوجوانان، و كودكان مبتلا به اوتيسم ديده مي شود.

?٢.?نقص در ذهن خواني: يك نظريه ي “پر طرفدار” در مورد اختلالات طيف اوتيسم اين است كه افراد مبتلا نمي توانند، ذهن خواني(نظريه ذهن) داشته باشند. يعني نميتوانند متوجه شوند كه رفتار ديگران ، بر اساس حالات ذهني آنهاست و اين حالات ، باورها و نياتي را كه درباره ي اين كه چه كار بايد بكنند، در بر مي گيرند.
?بهترين آزمون براي تشخيص توانايي دهن خواني “آزمون باور اشتباه سَلي و آني” است. و يا آزمون ديگر “آزمون لحظات خجالت آور” براي بزرگسالان است.

 

سخنی با والدین گرامی

مهم ترین اصل در بهداشت روانی خانواده ، پذیرش استعدادها ، تفاوت های فردی و در نهایتمعلولیت فرزند است. با توكل به خداوند بزرگ با در نظر گرفتن توانایی های فرزند خود و با دلگرمی هر چه بیشتر در كنار آموزگاران با همراهی همه افراد خانواده ،  نقایص كودك خود از قبیل مشكلات حسی ، جسمی ، حركتی و ذهنی را بشناسیم و با قرار گرفتن كودك در جایگاه مناسب موافقت نماییم تا شاهد پیشرفت هرچه بیشتر او باشیم.

اختلال بینایی

اختلال بینایی همان كاهش توانایی دیدن است. اصطلاح هاینیمه بینا ، كم بینا ، نابینا برای توصیف میزان اختلال های بینایی به كار می روند.

نیمه بینا : كاملاً مشخص است.

كم بینا : اشخاصی كه حتی با اصلاح چشم با وسایل كمكی نیز با مشكل مواجه هستند. نابینایان می توانند از باقی مانده بینایی خود استفاده نمایند. فقط20% آنان نابینای مطلق هستند .

نابینای آموزشی : فردی است كه قادر به استفاده از بینایی نیست و بر حواسی مانند شنوایی و لامسه تكیه می كند و باید از آموزش خاص هماهنگ با استفاده از حواس دیگر برای یادگیری استفاده كند.

اختلال شنوایی

به فردی ناشنوا اطلاق می شود كه حس شنوایی او برای هدف های معمولی زندگی مفید و قابل استفاده نباشد.

اختلال شنوایی به :

* خفیف   (40-25 دسی بل )

* متوسط (55-41 دسی بل )

* نیمه شدید (70-56 دسی بل )

* شدید   (90-71 دسی بل )

* عمیق  (91 دسی بل )

تقسیم بندی شده است.

روش های آموزش در این اختلال :

* گفتار خوانی یا همان لب خوانی

* ارتباط شفاهی با استفاده از باقیمانده شنوایی و بصری

* و ارتباط كلامی

می باشد.

همه افراد دچار آسیب شنوایی باید حتماً از سمعك  استفاده كامل نمایند.

صرع

فردی به صرع دچار می شود كه در برخی از سلول های مغزی او ، مقدار انرژی الكتریكی به صورتی غیر طبیعی تخلیه می شود. در چنین حالتی انرژی تخلیه شده به سلول های مجاور گسترش می یابد؛ در نتیجه حالاتی نظیر بیهوشی ، حركات غیر ارادی یا پدیده های حسی غیر طبیعی به فرد دست می دهد.

كودكان بیش فعال ، پرتحرك

كودك بیش فعال ، كودكی با فعالیت زیاد و اختلال توجه است . او دچار رفتار و كردار ناگهانی ، حواس پرتی ، اختلال یادگیری ، عدم تمركز حواس فكری ، بیقراری شدید حركتی و تحریك پذیری شدید ، عدم ثبات هیجانی ،كم خوابی، منفی گرایی شدید، تخریب رفتار ضد اجتماعی و تغییرات خلقی فراوان می باشد و مانع سكوت و تمركز در كلاس می شود. در حالت های شدیدتر ، كودك دچار اختلال رفتاری پیشرفته می باشد كه باید به روان پزشك مراجعه شود و كودك  پس از مصرف دارو از آموزش بهره گیرد.

فلج مغزی

فلج مغزی عارضه ای است كه در اثر آسیب بخش كوچكی از مغز به وجود می آید كه این بخش وظیفه كنترل حركات را بر عهده دارد و در نتیجه ی آسیب ، اختلال هایی در كنترل ماهیچه های بدن پدید می آید.

درمان درخودماندگی

?#درمان_اختلال_طيف_اوتيسم?

?مداخلات درماني براي مبتلايان به اوتيسم ٣شكل دارد:
١.? درمان دارويي، براي كاهش رفتارهاي مشكل زا مثل انزوا، پرخاشگري يا خود-زني.
٢.? رفتار درماني براي بهبود مهارت هاي ارتباطي و معاشرتي.
٣.? استراتژي هاي دربرگيري(اينكلوژن) به منظور كمك به درمانجويان براي زندگي در جامعه.

✔️نكته: خودِ ماهيت سمپتوم هاي اختلال طيف اوتيسم، براي همه ي برنامه هاي درماني مشكل ايجاد مي كند. يكي از ويژگي هاي افراد مبتلا به اوتيسم اين است كه از هرگونه تغيير بيزارند، اما همه ي انواع مداخلات و روش هاي درماني، ماهيت تغيير دهنده دارند و براي تغيير دادن طراحي شده اند.

?#دارو_درماني_اوتيسم?

?براي درمان سمپتوم هاي اوتيسم از چند دارو استفاده مي شود كه بيشتر براي كنترل رفتارهاي مشكل زا به كار مي رود.
?دارو هاي آنتي سايكوتيك رايجترين دارو براي درمان اوتيسم هستند، از جمله “هالوپريدول” و “ريسپيريدون”.
?اين گونه داروها از رفتارهاي تكراري و كليشه اي، انزواي اجتماعي، و نيز از پرخاشگري و رفتارهاي مشكل زا، مثل بيش فعالي، اوقات تلخي هاي شديد، نوسانات خلقي، و خود آزاري ميكاهند.
?با اين حال، بعضي كودكان اوتيستيك به دارو واكنش مثبت نشان نمي دهند و سمپتوم هاي جانبي آنها عبارتند از: بي حالي، سرگيجه، افزايش اشتها و وزن، و حركات پرشي و بي اراده دست ها و پاها(حركت پريشي يا ديسكينه زيا).
?يك داروي آنتاگونيست به نام “ناتركسون” نيز نشان داده است كه در كنترل بيش فعالي و رفتار خود زني مفيد واقع مي شود. اين دارو در ٤٧درصد كودكان مبتلا به اختلالات طيف اوتيسم، رفتارهاي خود زني را تا ٥٠درصد كم مي كند.
?#دشواري_تشخيص_اختلال_طيف_اوتيسم
?#رفتاردرماني_اوتيسم?

✴️اكثر برنامه هاي آموزش رفتار تلاش ميكنند مهارت هاي خودياري، اجتماعي و ارتباطي به وجود آورند؛ زيرا در غير اين صورت، افراد اوتيستيك هميشه محتاج به ديگران خواهند بود و به مراقبت در تمام طول عمر نياز خواهند داشت.
✴️اكثر روش هاي آموزش رفتار بر اصول شرطي سازي استوار است، و درمانگران سعي ميكنند مهارت هاي رفتارهاي اوليه مثل توجه(تماس چشمي)، توالت رفتن، رفتارهاي خودياري، پيشقدم شدن در تعاملات احتماعي با همسالان و بزرگسالان، بازي كردن با همسالان را ، در كودكان مبتلا تقويت كنند.
?به منظور تكميل اصول اوليه ي شرطي سازي و براي تقويت رفتارهاي مورد نظر، درمانگران از “روش مدلينگ(يادگيري مشاهده اي)” استفاده ميكنند.
?در اين روش، درمانگران رفتار مورد نظر را انجام مي دهند و بعد از درمانجو ميخواهد كه آن را تقليد و تكرار كند. اين آموزش براي “زبان اشاره” به كودكان اوتيستيك، بسيار مفيد است.

?روش بعدي روش “PRT” يا privital response training يك نوع رفتاري درماني است كه بر اساس اصول تحليل رفتار كاربردي(applied behavior analysis) قرار دارد و از فرصت هاي عادي و طبيعي يادگيري استفاده مي كند تا بعضي رفتارهاي خاص در كودكان مبتلا به اختلال طيف اوتيسم را تغيير دهد، و از كيفيت ارتباط (communication)،رفتار(behavior)، و مهارت هاي اجتماعي(social skills) را بهبود بخشد.
?در “PRT” به جاي اينكه چندين هزار رفتار به طور تك تك و نوبتي ياد داده شود، چندين رفتار به طور همزمان ياد داده مي شوند، و فقط روي دو رفتار اصلي(انگيزش و پاسخ دهي به محرك هاي متعدد) تاكيد مي شود.
?محققان معتقدند PRT قادر است توليد مهارت هاي جديد را افزايش دهد و انگيزه كودك در به اجرا درآوردن رفتارهايي كه در حال ياد گرفتن آنها هستند بيشتر شود.

 

?#استراتژي_هاي_دربرگيري_اينكلوژن?

▪️بسياري از مداخلات درماني كه در خانه انجام مي شوند و براي افراد مبتلا به سطوح خفيف اختلال طيف اوتيسم طراحي شده اند، به آموزش رفتارهاي خود-ياري، مهارتهاي اجتماعي، مهارت هاي زندگي، و خود-مديريتي ميپردازند و هدف آنها كمك به افراد براي زندگي در جامعه است.
▪️با اين حال حتي زماني كه اين افراد مهارتها را به خوبي كسب ميكنند، در بعضي مراحل مهم زندگي، مثلا در يافتن و حفظ كردن شغل مناسب، هنوز به حمايت نياز دارند.
▪️يكي از اين استراتژيهاي حمايتي، “استخدام پشتيباني شده” (supported emloyment) است.
▪️اين استراتژي ، هم از كارمند مبتلا به اوتيسم و هم از كارفرماي او حمايت مي كند، ازجمله:
١.? آموزش دادن نحوه ي رفتار با كارمندان اوتيستيك به كارفرمايان.
٢.? آماده سازي شغلي و آموزش مهارتهاي مورد نياز به افراد اوتيستيك براي مصاحبه شغلي
٣.? حمايت از كارمندان اوتيستيك تا زماني كه به اين كار نياز است.
٤.? جلسات منظم فيدبك با حضور كارمند و كارفرما.
✔️نكته: كمك به استخدام شدن و حمايت در دوران كارمندان باعث مي شود افراد اوتيستيك با ديگران بيشتر و بهتر ارتباط برقرار كنند(ادغام اجتماعي بيشتر) و رضايت از زندگي و عزت نفس آنها افزايش يابد.

 

تا کنون هیچ روش قطعی‌ای برای درمان مبتلایان به درخودماندگی یافته نشده‌است. کارآمدترین روش درمانی، توانبخشی است.

در تحقیقات اخیری که توسط برخی والدین کودکان مبتلا به درخود ماندگی و متخصصین انجام شده این نتیجه حاصل شده است که در برخی از نمونه های آماری استفاده از شیر شتر به عنوان یک درمان موثر برای این بیماری پذیرفته شده است.

برای آنکه بهترین سرویس را به یک کودک مبتلا به درخودماندگی ارایه دهیم، باید به موارد زیر توجه نماییم:

  1. کودک ما حتماً باید توسط یک متخصص روانپزشکی اطفال و یک متخصص مغز و اعصاب اطفال ویزیت شود.
  2. به طور فشرده و ترجیحاً هر روز تحت خدمات گفتاردرمانی و کاردرمانی قرار گیرد.
  3. لازم است والدین و مربی کودک روش‌های مناسب تقویت مهارت‌های ارتباطی کودک را از طریق مطالعه کتاب‌های مرتبط و یا به وسیلهٔ جلسات مشاوره‌ای که کاردرمانگر کودک برگزار می‌کند، فرا بگیرند.
  4. ارزیابی وضعیت حسی – حرکتی کودک به وسیله کارشناسان کاردرمانی صورت پذیرد و در صورت لزوم جلسات کاردرمانی ذهنی کودک به طور منسجم برگزار گرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed