سوزاک در مردان

1 – اصولا ً در مقایسه با سایر بیماری ها ، سوزاک بیماری خیلی مسری ای نمی باشد . در 4/1 مردان در موقع آمیزش با زن مبتلا ، امکان آلودگی وجود دارد که استفاده از کاندوم این نسبت را کمتر هم می کند .

2- راه ورود میکروب در مردان ؛ قسمت قدامی مخاط مجرای ادرار می باشد که منجر به اورتریت (Urthritis) می گردد .

3- سوزاک در مردان ابتدا از ناحیه ی قدامی مجرای ادرار شروع می شود . دوره ی نهفتگی بیماری از یک روز تا چند هفته و بطور متوسط 3 تا 5 روز می باشد . 10% مردان مبتلا ممکن است بدون علامت باشند .

4 – اولین علامت ؛ احساس سوزش در مجرا و تکرر ادرار می باشد . پس از آن ، ترشح موکوئیدی به وجود می آید که به سرعت چرکی می شود (discharge) . ترشح غلیظ ، چسبنده و به رنگ زرد یا سبز مایل به زرد است ، بوی نامطبوعی دارد و روی لباس زیر هم اثر می گذارد

5 – در صورتی که بیماری درمان نشود ، عفونت به سایر قسمت های دستگاه تناسلی منتشر می شود . عفونت قدامی مجرای ادرار به طرف خلفی و نسوج مجاور توسعه می یابد و می تواند ایجاد واکنش التهابی و آبسه های پری اورترال و تنگی دائمی مجرای ادرار را نماید .

6 – متعاقب ورم اپیدیدیم ( محل تحرک و تکامل نهایی اسپرماتوزوئیدها ) ، ممکن است هیدروسل ثانویه ی بیضه ایجاد گردد . ورم اپیدیدم معمولا ٌ یکطرفه است که اگر دو طرف را درگیر کند ، بیمار عقیم خواهد شد .

7 – اگر کانال دفران ( مجرای منی بر ) آلوده شود ، ممکن است درد شکم با آپاندیسیت حاد و پری تونیت ( عفونت پرده ی صفاق شکم ) اشتباه شود .

8- گاهی اوقات تورم غدد لنفاوی کشاله ی ران و ادم آلت ( تورم آلت ) مشاهده می شود .

9 -علاوه بر انتشار موضعی از کانون اولیه ی عفونت به دستگاه ادراری – تناسلی ، انتشار جایگزینی گنوکوک در نقاط مختلف بدن ایجاد عفونت منتشر (Disseminated Gonococcal Infection – DGI) نموده و موجب بروز تظاهرات عمومی نظیر تب خفیف ، درماتیت ( عفونت پوست ) ، آرتریت ، میوکاردیت ( مشکلات عمومی قلب ) ، مننژیت ، هپاتیت ، التهاب عنبیه و جسم مژگانی (Anterior Oveitis) و … می گردد .

10 – انواعی از میکروب که ضایعات منتشر ایجاد می کنند ؛ به پنی سیلین حساس و به اثر باکتریسیدال ( باکتری کشی ) سرم انسان مقاوم هستند .

سوزاک در زنان

1 – سوزاک در زنان ، ابتدا گردن رحم و سپس مجرای ادرار را آلوده می نماید و به ندرت مخاط واژن آلوده می شود زیرا اولا ً جدار واژن در برابر عفونت مقاومت زیادی دارد و ثانیا ً در سلول های مخاط آن مقدار زیادی گلیکوژن موجود است که سبب رشد و نمو لاکتوباسیل دودرلین ( نوعی باکتری ) و اسیدی شدن واکنش مهبل می گردد و این محیط اسیدی به میکروب های بیماریزا اجازه ی رشد می دهد .

2- دوره ی نهفتگی در زنان طولانی تر از مردان بوده و بطور متوسط دو هفته است .

3 – در 3/1 زنان مبتلا به سوزاک اگر کشت هم مثبت شود ( یعنب باکتری عامل وجود داشته باشد ) ، علامتی وجود نداشته است .

4 – مهم ترین علامت اورتریت در زنان ؛ احساس سوزش در هنگام ادرار کردن و بعضی اوقات تکرر ادرار می باشد . برخی از موارد ممکن است دارای ترشح مجرا باشند . معمولا ً مجرای ادرار متورم و قرمز می باشد .

5 –  در کسانی که به سرویسیت ( عفونت گردن رحم ) مبتلا می گردند ، ممکن است علامتی وجود نداشته و یا گردن رحم قرمز بوده و دارای ترشحات چرکی باشد .

6 – در بعضی موارد هم علایمی از قبیل دیزوری ( Dysuria) ، تکرر ادرار ، حساسیت فرج ، دیسپازونی ( مقاربت دردناک ) ، درد پشت و نامرتبی قاعدگی وجود دارد .

7 – در صورتی که بیمار درمان نگردد ، بیماری به صورت مزمن درمی آید و عفونت به قسمت های دیگر دستگاه تناسلی و حتی به داخل صفاق ( پرده ی شکمی ) راه می یاد و باعث آبسه و پری تونیت لگن می شود .

8 – مهم ترین شکل ؛ بیماری آماسی لگن (Pelivic Inflammatory Disease – PID ) می باشد که در 20% زنان مبتلا به وجود می آید و باعث عفونت لوله های فالوپ ( محل لقاح اسپرم با تخمک ) گردیده و سالپنژیت ایجاد می نماید .

9 – تشکیل آبسهیا عفونت لوله ها منجر به چسبندگی و انسداد و درنتیجه عقیمی و حاملگی خارج رحم می گردد . از طرف دیگر در هنگام انسداد لوله ها بعلت خارج نشدن ترشحات آن ها ، باکتری های دیگر باعث تشدید عفونت می شوند که در این صورت ضایعات همراه با درد بوده و درمان آن مشکل است .

10 – بیماری آماسی لگن در کسانی که برای جلوگیری از بارداری از IUD استفاده می کنند بیشتر است و در افرادی که قرص ضد حاملگی مصرف می کنند کمتر دیده می شود .

11 ) علاوه بر انتشار موضعی به دستگاه ادراری – تناسلی ، عفونت منتشره ی گنوکوکی (DGI) در 1 تا 3 درصد موارد پیش می آید که بیشتر در زنان و اغلب در زمان حاملگی یا دوران قاعدگی بخ وجود می آید .

12- در مرحله ی باکتریمی ( ورود باکتری به خون ) معمولا ً تب و لرز وجود دارد .

ولوو واژنیت در دختران

1 – ولوو واژنیت در دختربچه ها همراه با عفونت مقعد مشاهده می گردد .

2 – ولوو واژنیت در دختران جوان ( که قبلا ً تصور می شد به وسیله ی وسایل خواب و یا حوله منتقل می شود ) ، معمولا ً بعلت وجود باکتری های چرک زای دیگر است و اگر عامل ایجاد آن گنوکوک تشخیص داده شود ، از طرق جنسی یا استفاده از رختخواب آلوده ی والدین این بیماری را دریافت کرده اند .

3 – اکثر مبتلایان از خارش و ترشح مختصر واژن که باعث رنگی شدن لباس زیر می شود ، شکایت می کنند .

4 – در معاینه ؛ فرج متورم و ملتهب می باشد و ترشحات چرکی در واژن و مجرای ادرار دیده می شود .

5 – این آلودگی را باید از وسایل ولوو واژنیت های شایع که بعلت رعایت نکردن بهداشت ، عفونت های اشریشیاکولی ( نوعی باکتری ) و وارد شدن جسم خارجی به واژن می باشند ؛ جدا کرد .

اپیدمیولوژی سوزاک

1 – سوزاک ؛ یک بیماری مقاربتی است که در سراسر جهان وجود دارد و در اثر آزادی روابط جنسی پایدار می ماند ، زیرا طریقه ی انتقال آن مقاربت جنسی است .

2 – این بیماری بیشتر در افراد مجرد بخصوص در سنین نوجوانی که فعالیت جنسی آن ها حداکثر است ، شایع می باشد . حداکثر مبتلایان در گروه سنی بین 15 تا 20 سال و پس از آن بین 25 تا 30 سال می باشند .

3 – بیماری سوزاک از سال 1995 به بعد در کشورهای مختلف جهان روبه افزایش است . عواملی که باعث این

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed