تاریخچه: کاندوم اولین بار برای چارلز دوم پادشاه انگلستان حدود 4 قرن پیش توسط پزشک مخصوص ایشان به نام دکتر کاندوم برای جاوگیری از بیماریهای مقاربتی شاه، از روده گوسفند ساخته شد و بعدها با پیشرفت علم، از سال 1930 به بعد از لاتکس برای این کار استفاده شد و به احترام کاشف آن دکتر کاندوم، نام کاندوم بر روی این محصول شکل گرفت.
دو نوع کاندوم داریم : كاندوم هاي مردانه و زنانه
کاندوم چیست؟
کاندوم به عنوان یک وسیله پیشگیری از بارداری راه عبور عفونت ها را در زمان نزدیکی جنسی مسدود می کند همچنین جزء یکی از روشهای جلوگیری از بارداری است که مانع از رسیدن اسپرم ها به رحم می شود.
کاندوم پوشش پلاستیکی نرمی است که قابلیت ارتجاعی زیادی دارد و توسط مرد هنگام نزدیکی استفاده می شود به این صورت که قبل از شروع نزدیکی بر روی آلت تناسلی در حالت نعوظ ( Erection) کشیده شده و بدین ترتیب از ریخته شدن مایع منی که حاوی اسپرم ( سلول های جنسی مرد) است به داخل دستگاه تناسلی زن (واژن و رحم) جلوگیری می کند . اگر اسپرم مرد با تخمک (سلول جنسی زن) ترکیب شود حاملگی رخ می دهد و کاندوم از این امر جلوگیری می کند.
انواع کاندوم
انواع کاندوم–کاندوم ها در دو نوع مردانه و زنانه وجود دارند. کاندوم ها یکسان و یک اندازه نیستند و از نظر اندازه ٬ ضخامت ٬ وجود ماده اسپرم کش ویا ماده نرم کننده (لوبریکنت) متفاوت می باشند و برخی از کاندوم ها ماده اسپرم کش ندارند . کاندوم های محتوی ماده اسپرم کش موثرتر از انواع بدون اسپرم کش هستند . لوبریکانت ها یی که در کاندوم استفاده می شود باید برپایه آب باشند نه پایه روغن در غیر این صورت ممکن است به لاتکس کاندوم آسیب بزنند و باعث پارگی کاندوم شوند.
کاندوم ها در رنگ ها و طرح های مختلف ساخته و در بسته های کوچک بسته بندی می شود . ۵۰ میلیون مرد در دنیا از کاندوم استفاده می کنند و بیشترین کشوری که از کاندوم برای جلوگیری از بارداری استفاده می کند ژاپن می باشد.درصد شکست کاندوم اگر درست استفاده شود ۳ درصد است ولی اگر در هنگام استفاده دقت لازم نشود تا ۱۴ درصد نیز ممکن است شکست داشته باشد.اما بطور متوسط میران شکست ان ۱۰ درصد است . البته باید توجه داشت که در بیشتر روشهای پیشگیری از بارداری میزان شکست در سال اول استفاده بیشتر است.
حساسیت به لاتکس:
جهت افراد حساس٬ کاندومی هیپوآلرژنیک از الاستومر ترموپلاستیک صناعی و نوع دیگری که از پلی اورتان است موجود می باشد که هر دو علیه بیماری های آمیزشی فرد را محافظت می کنند.دومی شانس پارگی به مراتب بیشتری نسبت به جنس لاتکس دارد (۴/۸% در مقابل ۲/۳%) چون نرم تر و نازکتراست و البته گرانقیمت تر. اما حرارت را بهتر منتقل میکند، مدت بیشتر قابل نگهداری است، بی بو بوده و برخلاف لاتکس با لغزنده کننده های پایه روغن هم سازگار است. کاندوم های ساخته شده از غشاهای طبیعی مثل روده گوساله در مقابل بیمارها محافظ نیستند ولی حرارت و تماس پوستی را بهتر منتقل میکند و از بارداری هم محافظت می کنند
مزایای استفاده از کاندوم:
۱.کاندوم برای جلوگیری از بیماری های مقاربتی مانند : سیفلیس ٬ سوزاک ٬ ایدز ٬ هپاتیت ٬ هرپس ٬ عفونت های گنوره ٬ تریکومونا ٬ کلامیدیا و …مفید است.
۲.در مردانی که دچار انزال زودرس هستند و تحریک پذیری زیادی دارند کاندوم موثر است زیرا تحریک پذیری را کمی به تاخیر می اندازد و حساسیت سر پنیس را کم می کند و موجب تاخیر در انزال و حفظ نعوظ می شود .
۳.در صورت وجود حساسیت زن نسبت به مایع منی مرد کاندوم روش مناسبی است.
۴. استفاده از کاندوم احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم (سرویکس) را کاهش می دهد که به علت مسدود کردن انتقال هرپس تناسلی می باشد .
۵.در تمامی آقایان با هر شرایط سنی کاندوم قابل استفاده می باشد.
۶.کاندوم از جمله کالاهای ارزان می باشد و دسترسی به آن آسان است.
۷.گاهی مردان قدرت حفظ آلت تناسلی را برای ادامه نزدیکی ندارند . برای مثال در افراد پیر یا کسانی که اعمال جراحی در قسمت تحتانی شکم داشته اند با استفاده از کاندوم در این افراد قسمت حلقه ای انتهای کاندوم به صورت یک تورنیکه ضعیف اثر می کند و می تواند به حفظ نعوظ کمک کند.
۸. گاهی بعضی از مردان یا زنان به واسطه مسائل خاص تمایل به تماس مستقیم آلت با مخاط واژن را ندارند.کاندوم می تواند راه حلی برای اینگونه مسائل باشد.